ilbank

HDPE MENHOL (MUAYENE BACASI) TEKNİK ŞARTNAMESİ

(YAĞMUR SUYU VE KANALİZASYON SİSTEMİNDE KULLANILAN)

1 – KAPSAM

Bu şartname, İller Bankasınca yaptırılmakta olan altyapı inşaatlarında cazibeli akışa maruz yağmursuyu ve kanalizasyon hatlarının kontrolü, müdahalesi, havalandırılması, bağlantı yapılabilmesi, dönüşlerin yapılabilmesi gibi amaçlarla kurulan Menhollerin (Muayene Bacalarının);

  • Boyutlarını
  • Hammadde Özelliklerini
  • Mekanik Özelliklerini
  • Performans Özelliklerini

kapsar.

Not: Bu şartname TS 12132 (Termoplastik Boru ve Ekleme Parçaları – Spiral Sarımlı – Yeraltı Drenaj, Yağmur Suyu ve Kanalizasyon Sistemlerinde Kullanılan), DVS 2207-44 Welding of thermoplastics Extrusion welding of pipes, piping parts and panels Processes and requirements standartları referans alınarak hazırlanmıştır.

2 – TANIM

HDPE menholler; menhol gövdesini oluşturan halka rijidliği HDPE profiller ile arttırılmış modüler sarımlı spiral boru, boru tabanına ekstrüzyon kaynağı ile birleştirilmiş HDPE levha, dikey dolgu ve trafik yüklerini toprağa iletilmesini sağlayan beton parça, beton parça üzerinde gerekli ise yükseklik ayarlama beton ayar parçası ve menhol kapağından oluşur.

HDPE Menholün genel görüntüsü Şekil-1’ de yer almaktadır.

Şekil 1 (HDPE Menhollerin Genel Görünümü)
Şekil 1

Not: Çeşitli standart ve şartnamede verilen esaslar arasında çelişki olması halinde hangi esasın tatbik edileceğine iller bankası karar verecektir.

3 – ÖLÇÜ

  • III.1 –HDPE MENHOL GÖVDESİ ÖLÇÜLERİ

HDPE Menhol gövdesinin iç çapı, HDPE Modüler Sarmal Boru Taban Et Kalınlığı, Menhol Alt Tabanı Kalınlığı Tablo.1’ e uygun olmalıdır.

Tablo 1 – HDPE Menhol Gövdesi (HDPE Modüler Sarmal Boru + HDPE Taban) Ölçüleri.

Menhol Anma Çapı mm DNGövde İç Çapı (Min.) mmModüler Sarmal Boru Taban Et Kalınlığı (Min.) mmMenhol Alt Taban Kalınlığı (Min.) mm
1000985510
12001185610
  • III.2 –BETON PARÇA ÖLÇÜLERİ

Beton parça ölçüleri Tablo-2’ ye uygun olmalıdır.

Menhol Anma Çapı mm DNBeton Parça Dış Çapı (Min.) mmBeton Parça Et Kalınlığı (Min.) mmBeton Parça Kapak Bağlantı Ölçüsü
10002260150600
12002260150600

4 – HAMMADDE ÖZELLİKLERİ

Menhol Gövdesini oluşturan Modüler Sarmal boruların imalatında kullanılan HDPE hammadde aşağıdaki özelliklere uygun olmalıdır.

IV.1 –ERİMİŞ KÜTLE AKIŞ HIZI

Boruların imalatında kullanılan hammadde EN ISO 1133 standardına uygun olarak (190°C- 5 kg) teste tabi tutulduğunda Erimiş Kütle Akış Hızı ≤ 1,6 g/10 dak olmalıdır. Boru numunesi Erimiş Kütle Akış Hızı, hammadde Erimiş Kütle Akış Hızı değerinden en fazla 0,2 g/10 dak farklı olmalıdır.

5 – MEKANİK ÖZELLİKLER

V.1 –HALKA RİJİDLİĞİ

Modüler Sarmal Boruların halka rijidliği değerleri TS 12132 standardına uygun olarak belirlenmelidir. Boru halka rijidliği değerlerine göre boru tipleri Tablo 3’te belirtilmiştir. Menhol gövdesini oluşturan spiral sarımlı HDPE boruların halka rijidliği en az 16 kN/m2 (Tip4) olmalıdır.

Tablo 3 (Boru Halka Rijidliği Tipleri)

Boru Tipleri
Boru TipiAsgari Çember Rijidliği, SR24, kN/m2
Tip 416
Tip 531,5
Tip 663
Tip 7125

6 – PERFORMANS ÖZELLİKLERİ

VI.1 –SU SIZDIRMAZLIĞI

Menholler, birleşim ve boru bağlantı bölgeleri Tablo3’ te belirtilen deney parametrelerine uygun olarak teste tabi tutulduğunda herhangi bir sızıntı gözlenmemeli ve test süresince basınç düşüşü olmamalıdır.

Tablo 4 (Deney Parametreleri)

Deney Parametreleri
Ortam SıcaklığıTest SüresiTest Basıncı
23±2 °C15 dak.0,5 Bar

VI.1 –BİRLEŞTİME KAYNAĞI

Menhollerin imalatında (alt hdpe levhanın modüler sarmal boruya kaynak yapılması, menhol giriş ve çıkış parçası kaynakları v.b.) ekstrüzyon kaynağı uygulanacaktır. Ekstrüzyon kaynağı uygulamasında DVS 2207-4 standardı referans alınacaktır.

7 – İŞARETLEME VE İZLENEBİLİRLİK

Üretici firma; boru, özel ve ekleme parça üreticilerinin geriye doğru izlenebilirliği (EN 10204-3.1 sertifikası) ile ilgili hammadde parti numarası, hammadde giriş kalite kontrol dökümanı ve kayıtları (iş emri, üretim kalite kontrol aşamaları, üretim hattı, üretim tarihi vb.) içeren bir sürece sahip olmalıdır.

Borular aşağıda belirtilen asgari işaretleme bilgilerini içermelidir.

  • İmalatçı Tanımı
  • Üretim Standardı
  • Menhol Çapı
  • Menhol Halka Rijidliği Sınıfı
  • Malzeme
  • Üretim Tarihi

8 – MONTAJ VE UYGULAMA

Boru döşeme imalatını gerçekleştirecek yüklenicinin ilgili tüm işçileri boru üreticisi tesislerinde asgari 3 gün olmak kaydı ile borunun temel özellikleri, istiflenmesi, birleştirilmesi ve döşenmesi konularını içeren teorik ve uygulamaları eğitime tabi tutulacak ve bu eğitimin yapıldığını gösterir belge yapı denetim görevlisine sunulacaktır. İhtiyaç duyulması halinde idarenin bir teknik personeli de bu eğitime katılabilecektir. Bu eğitim bedeli yüklenici tarafından ödenecektir.

Döşenen menhollerin saha testleri 0,5 bar basınç ve 15 dakika süre ile yapılmalı, bu sürede herhangi bir kaçak gözlemlenmemelidir.