Endüstriyel Yağ Tutucu nedir?

Endüstriyel Yağ Tutucu, atık suların içindeki yağları ayrıştırmak ve tutmak amacıyla yapılan ve bu pisliklerin kanalizasyona erişimini engelleyen plastik ayrıcı depolardır. Firmamız bünyesinde ürettiğimiz yağ tutucular HDPE (polietilen) hammaddeden imal edilmektedir. O nedenle hem uzun ömürlüdür ve hem de korozyon sorunu çıkartmazlar. Her ne kadar Kompozit, Paslanmaz Çelik veya Karbon Çeliğinden yapılan diğer tipleri olsa da, en dayanıklısı kesinlikle HDPE malzemeden yaptığımız bu ürünlerdir. Bu malzemelerin 100 yılı aşkın sorunsuz çalışması beklenmektedir.

Endüstriyel yağ tutucu üretim aşaması

Endüstriyel yağ tutucu üretimi SN8 sınıfı Koruge Boru’dan imalattır. Çap olarak 600 mm , 800 mm  ve 1000 mm ‘e kadar yatay yapılır. Dikey yağ tutucu amacına uymayacağından dolayı üretimini yapmamaktayız. Üç ana bölümden oluşur ve içinde HDPE levhalardan bölümlenmiş 5 bölme mevcuttur. Bölmeler su içindeki yağın tutulmasını ve çıkış borusundan yağdan arındırılmış suyun alınmasını sağlamak için eklenmektedir. Başlangıç ve sonucun nasıl göründüğünü alttaki uygulama görsellerinde görebilirsiniz.


Endüstriyel yağ tutucu uygulama resimleri

Koruge Endüstriyel Yağ Tutucu

Endüstriyel yağ tutucu üretimini koruge borudan yapmaktayız. Bu modelin avantajı, uzun ömürlü olması ve yer altında darbelere en dayanıklı borulardan imal edilmesidir. Koruge boruların mukavemet avantajından yararlanarak yağ tutucunun ömürlük olmasını ve daima sorunsuz çalışmasını sağlıyoruz. Üstelik diğer malzemelerden yapılan yer altı yağ tutuculardan çok daha ucuz olması da ürünümüzü seçmeniz için önemli bir diğer avantajdır. Dahası… yağ tutucuya bağlanan boru bağlantıları kaynaklandığı için borulardan herhangi bir sızıntı asla olmamaktadır. Bu da… çevirmeli, sıkıştırmalı, veya somunlu diğer borulama yöntemlerine göre başka bir avantajı beraberinde getirmektedir.

Yandaki resimde imalatını yaptığımız koruge endüstriyel yağ tutucularının hazırlanma aşamasındaki görüntüye bakınız. Yan kapama duvarlarının kaynak yöntemiyle tutturulduğunu ve bu yöntemle sızdırmaz bir ürün elde ettiğimizi görebilirsiniz.

Soru & Cevap

Yağ tutucu neden koruge borudan imal ediliyor?

Koruge borular, yağmur suyu kanalizasyon sistemlerinde atık suların bir taraftan diğer bir tarafa taşınmasında sızdırmazlığı üst düzeyde sağlayacak, plastik esaslı hammadeden yapılmış yeraltına döşenen burulardır. Koruge adının sebebi çift cidarlı olmasıdır. Dışarısında mukavemeti atıran dış kabuk, içerisinde düz ve her türlü sıvının pürüzsüz bir şekilde akışını sağlayan iç kısım vardır. Standart 6 metre boyunda polietilen esaslı hammadeden üretilirler. Bu sayede hem daha ucuz hem de ihtiyacı karşılayan bir üretime imkan verdiği için yağ tutucular koruge borudan imal edilir.

Koruge borulardan yağ tutucu yapılmasının sebebi piyasada bulunabilen mukavemeti yüksek ve ekonomik boru olduğu için paslanmayan, korozyona dayanımlı boru olduğu için koruge borulardan yapılmaktadır. Yer müsait olmadığı durumlarda, ekonomiklik olmadığı durumlarda, veya asit kimyasal gibi maddelerin önemli olduğu durumlarda Polietilen levhalardan da yapılır.

Çevre dostudurlar. Çünkü çevreye atılması muhtemel istenmeyen maddeleri tutarlar. Ayrıca bu şekliyle daha iyi çalışabilmeleri için yatay imal edilmektedirler.

Kaç çeşit yağ tutucu vardır?

Yağ tutucular endüstriyel ve evsel olmak üzere iki şekilde üretilir. Endüstriyel yağ tutucuların amacı fabrikalarda sahalardan çıkan veya üretimden çıkan atık suların içerisindeki yağların ve suda yüzen partiküllerin, inorganik ve organik esaslı partiküllerin deşarj edilmeden önce belli bir kriteri sağlaması amacıyla dinlendirilerek ayrıştırılmasını sağlayan bir elek sistemidir.

Endüstriyel yağ ayırıcılar nerelerde kullanılır?

Endüstriyel yağ ayırıcılar tüm hizmet sektörlerinde muhakkak kullanılması gerekiyor. Üretimlerde atıklar vardır, bu atıklar sahalarda toplanır. Yağmur suyunun etkisiyle kanala deşarj edilir. Deşarj edilmeden önce, kendi içerisinde bölmeleri olan belli standartlara göre bekleme sürelerini sağlayan kutularda dinlendirilerek, sudaki atıkların, yağların, baksların, bir çok organik ve inorganik esaslı maddelerin ayrıştırılması sağlanır ve arıtma sistemine verilen suyun kalitesi iyileştirilir. Böylece arıtma sisteminin performansı arttırılır.

Yağ ayırıcıların temizlenmesi neden önemlidir?

Endüstriyel yağ tutucuların verimli çalışabilmesi için bekleme hazneleri vardır. (ikinci, ücüncü kazan dediğimiz) buralarda beklemeye bağlı olarak yağlar toplanır. Bu yağların belli bir süre içinde hazne içinden alınması gerekir. Bazı sistemlerde otomatik alınır, bazı sistemlerde el ile alınır. Bu yağlar alınmaz ise yağ tutucunun verimi düşer. Çünkü bir bölmeden diğerine yağ kaçar yani üstten taşar. Dolayısıyla yağ toplama haznesine sızıntı olmadan bu yağların alınması gerekir.

Bir yağ tutucu kaç yıl kullanılır?

Koruge borular ile yapılan yağ tutucuların ömrü 50 yıl şeklindedir. Bu süreden sonra sistemin revize edilmesi yada değiştirilmesi gerekmektedir.

Yağ tutucunun verimliliği nasıl hesaplanır?

Yağ tutucunun verimliliği, giriş suyundaki yağ miktarı ile çıkış suyundaki yağ miktarı karşılaştırılarak görülür. Giriş suyundan ve çıkış suyundan su alınır, belli bir miktar bekletilir, sonra aradaki farktan yağ tutucunun yüzdesel verimi hesaplanır.

Yağ tutucunun bakım masrafı ne olur?

Yağ tutucunun kurulum harici bakım masrafı yok denecek kadar azdır. Dolayısıyla herhangi bir özel ilgiye ihtiyacı yoktur. Sadece manuel sistem olan yağ tutucuların üstte toplanan yağın belli periyotlarda alınması gerekir. Yağ alınıp Yağ Kabul noktalarına teslim edilir. Ve bu şekilde deşarj sağlanır.

Koruge borudan imal yağ tutucuların bir standartı var mı?

Koruge borudan imal yağ tutucuların kendi standartları var. Verimli olması için bu standartlara göre bölmelerdeki suyun bekleme süreleri hesaplanır. Buna göre verimin fazla olması için optimum bekleme süresinin sağlanması gerekir. Genelde ortalama değer 40 dakikalık bir sürede bu yağ tutucuya giren atık suyun bekleyerek deşarj olması gerekir. Bununla birlikte yağ tutucu sistemlerin yasal gerekliliği ile ilgili deşarj yönetmeliği de var. O nedenle yönetmelikteki ilgili değerleri mutlaka sağlaması lazım.